Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kampány elkezdődött

2010.09.06

 

Terveim és elképzeléseim

 
Bár ez a honlap nem azért jött létre, hogy a szerkesztő, Bán Balázs kampányszócsöve legyen, mégis úgy érzem, közérdekű témákat feszeget e cikk, és éppen ezért illeszkedik ezen webes felület koncepciójába is.
 
Ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik ajánlószelvényükkel bizalmukról biztosítottak, és lehetővé tették indulásomat az idei helyhatósági választáson!

 

Újraválasztásom esetén azt tervezzük, hogy gyógytornász feleségemmel és kisfiammal Mezőfalvára költözünk, így már megszűnik a félreérthető és félremagyarázható helyzet, az ingázással járó kétlaki élet.

 
Az elmúlt négy év, különösen az első három és fél, megítélésem szerint összességében jónak mondható. A testület egy része kicserélődött, míg új polgármester került a székbe. Látványos folyamatok zajlottak le és zajlanak, melyek megvalósítása egységes polgármesteri és képviselőtestületi akarat nélkül elképzelhetetlen(!) lenne.

 

A teljesség igénye nélkül néhány ilyet felsorolnék: 

 

- hosszú éveken át pozícióban lévő intézményvezetők mentek egyszerre nyugdíjba;

 

- befejeződött a csatornázás első üteme és megkezdődhet a második rész is (csatornázással kapcsolatban persze egyértelmű kijelentéseket felelőtlenség lenne most tenni);

 

- két, helyben lakó rendőr teljesít már szolgálatot a településen;

 

- a Játszóteret és a Piac teret átépítettük és modernizáltuk - utóbbinál a hozzánk tartozó közterületi részre gondolok, a magánterület még várat magára…

 

- létrejött előbb Hantossal, majd Daruszentmiklóssal is az iskolai és óvodai intézményi társulás;

 

- elkezdte működését közmegelégedésre a Pedagógiai Szakszolgálat;

 

- sikerült helyrepofozni a Művelődési Ház külsejét, sőt pályázaton elértük, hogy korszerű módon bővülhet hamarosan a ház alapterülete és ezáltal befogadóképessége is;

 

-  általános iskolánk épületét teljes mértékben újjávarázsoltuk, a bel-, illetve kültér is jelentősen megszépült, valamint geotermiás fűtési rendszer épült ki;

 

- visszavásároltuk a régi mozi/disco épületét, ahol községi és magánrendezvények egyaránt tarthatóak;

 

- a nehéz gazdasági helyzet ellenére meg tudtuk rendezni hagyományos eseményeinket (például a háromnapos Vigasságokat), sőt közös összefogásból létrejött az adventi négyvasárnapos ünnep és a húsvétszombat megtartása is;

 

-  tartalmasabbá vált a helyi újság, és a falu hivatalos honlapja is csepegteti már apránként az információkat - e két utóbbi területen azért van javítanivaló.

 
Bizony van. Véleményem szerint egyetlen szó mögé lehet bújtatni mindazt, amiben javulni kell, ez pedig a kommunikáció. Rengeteg minden múlik ezen; ha ezt jobban végezné a következő testület, pláne hat+egy fővel, akkor sokkal olajozottabban, konfliktusmentesebben folyhatna az élet, ráadásul még több dolog elérhetővé válna.
 
Megválasztásom esetén szakemberként azon leszek, hogy ez megvalósuljon. Kérdezhetik joggal, hogy ha elégedetlen vagyok, miért nem változtattam ezen, hiszen volt rá négy évem? Nos, a válasz az, hogy az önkormányzatiság egy csapatjáték, amiben rengeteg szabályt be kell tartani és sokféle érdek mentén, azokat többé-kevésbé összhangba hozva lehet csak döntéseket hozni. Négy évvel a hátam mögött jókora tapasztalat gyülemlett fel; már világos számomra, hogy miként lehet érdeket érvényesíteni. Zöldfülű, elsőciklusos újoncként ez sajnos nem mindig volt így. Sokszor nem is sikerült, pláne kisebbségben vagy egyedül. És kár tagadni, én is követtem el hibákat...
 
Tehát a kommunikáció területei, amiben javulni kell:
 
A helyi újság alapvetően jónak mondható, ám a helyesírás-, valamint a stilisztika ellenőrzése hagy kívánnivalót maga után. Erre megoldást kell találni, miként arra is, hogy ez ne csak pár ember „csatornája” legyen, hanem valóban újságszerűen (például interjúkkal, riportokkal) működjön, és bárki jelentethessen meg írást (persze megfelelő keretek között), hiszen az oldalak a község, és nem a képviselők pénzén jelennek meg.
 
A hivatalos honlap takaréklángon ég; itt reformálni és aktualizálni kell. Muszáj egyszerűsíteni az információáramlást, hiszen túl sok ember között elvész maga a tartalom…
 
A környéken olvasható és hallható médiumokkal, így nyomtatott és internetes felületekkel, rádiókkal, (ha majd újraszerveződik, akkor a Dunaújvárosi Televízióval) kapcsolatba kell lépni, keretszerződéseket kell kötni azért, hogy a Mezőfalváról szóló híráramlás, az emberek tájékoztatása még erőteljesebb legyen.
 
A kommunikáció fogalmát azonban nem csupán a médiumokra értem. A lakossággal való aktív párbeszédet igencsak hiányosnak érzem. A törvény által megszabott, évenkénti legalább egy lakossági fórumot kőbe vésve értelmezve meg is tartottuk mindig, ám többet nemigen. Illetve a csatornázással kapcsolatban voltak még találkozók… Pedig akár negyedévente is kellene egy-egy lakossági összejövetelt tartani, mert mondanivaló van bőven (a járdaépítés lehetőségeitől a gazdákat érintő égető kérdésekig sok mindenről szó eshet). Életszerű lenne megvalósítani az úgynevezett képviselői fogadóórákat is, vagy legalábbis biztosítani valamilyen módon az állandó konzultációs lehetőséget a választópolgárok és a képviselők között (például telefonszámok közzétételével). Akár havonta lehetne beszélgetéseket tartani a Művelődési Házban egy-egy képviselővel a főszerepben. A civil szervezeteket is be kell vonni a döntéshozásba; egy gyakorta ülésező Civil fórumnak is van már létjogosultsága.
 
Mindezzel együtt életre kell kelteni egy rendszeresen működő Civil klubot, ahol a faluért tenniakaró polgárok összejöhetnek, beszélgethetnek, ötletelhetnek és vitatkozhatnak.
 
A tömegsport (például habtenisz, futás) és a gyógytorna községünkben történő meggyökereztetésével sok lakótársunk számára nyújthatunk kellemes kikapcsolódást, illetve nagy segítséget. A babázó szülők számára pedig célszerű volna egy széleskörű tevékenységgel felálló, informatív Baba-Mama klub létrehozása is.
 
Be kell végre emelni a közéletbe a Tájházat. Fontos volna, hogy látogathatóvá váljék a komoly múltbeli értékeket felvonultató épület. Itt ezért egy jól meghirdetett nyitvatartási szisztémát kell kidolgozni. Szerencsés lenne egy főállású gondnoki státuszt is kialakítani - ehhez talán pályázati pénzt lehetne társítani.
 
A külkapcsolatok tekintetében adósak maradtunk a konkrétumokkal. Feltehetően kevesebb hazánkban az olyan település, melynek nincs egyetlen hivatalos testvérkapcsolata sem. Mi ebbe a táborba tartozunk, arcpirító módon, idestova húsz éve. Fel-fellángoltak ugyan szalmalángszerű ötletek, de kellő és szükséges megalapozottság hiányában ezek mind elhaltak. És hogy a nyelvtudás hiánya se okozzon gondot, első körben a magyarlakta települések közötti kutatást kell forszírozni a „testvér” után.
 

Községünk 2011-ben 200 éves lesz. Némi előkészület már zajlott ez ügyben, ám a munka igazi része október után köszönt az új testületre. Túl az ünnep rendkívüli jelentőségén, mindenképpen aktuális lenne megvizsgálni azt, hogy a falu lakossága akarja-e a régi név, Hercegfalva visszavételét. Több okból is fontos volna ezt felmérni, már októbertől. Egyrészt rendre felvetődik a kérdés, és jó lenne ezt lezárni; másrészt ennél jobb alkalom, mint a jövő év, nemigen adódna a névváltozásra. Persze csakis akkor, ha a község lakóinak jelentős része ezt valóban akarja. 

 

Egy azonban biztos: a fenti terveket és elképzeléseket, sok más tennivalóval együtt, csakis összefogással, közösen (testületi tagok és lakók) lehet igazán jól megvalósítani.

 
Végezetül felkérek minden velem szimpatizáló választót, hogy a szavazófülkében (is) támogasson engem szavazatával.
 
Köszönettel: Bán Balázs
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.