Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jó ideig távol

2012.07.05

 

Bár már jó pár napja távol van Südi László, azért még messze a vége. Hogy miért is nem találkozhattunk vele a Mezőfalvi Vigasságokon, íme a részletes válasz a Fejér Megyei Hírlap segítségével.

 

„A lélek utazására indult június 27-én a Mezőfalván élő, Nagylókon tanító testnevelő tanár. Választ keres élete kérdéseire. Az El Camino teljesítése után a „világ végére” is elmegy.

 

Südi László pedagógus élete nagy útján autóbusszal Párizsba, majd mágnesvasúttal utazott Saint Jeans Pied de Portba, ahol zarándokútlevelet kapott, és megkezdte 800 kilométeres gyalogos menetét Santiago de Compostelába. Amint megtudtuk tőle: az El Camino-tól, "Az Úttól" lelki megtisztulást remél, egyfajta életszemlélet-váltással a múlt lezárását, valamint élete új irányba fordulását. A Szent Jakab-útra tavaly gondolt először, amikor édesanyja egykori iskolatársa mesélt a családnak a zarándokútról, amit ő is megtett.

 

A Szent Jakab-út - melyet spanyol neve (Camino de Santiago) után El Camino-nak is neveznek - jeles középkori zarándokút. A lélek útja Spanyolország Galícia tartományának fővárosába, Santiago de Compostelába vezet, a legenda szerint az itteni székesegyházban vannak idősebb Szent Jakab apostol földi maradványai. Jeruzsálem és Róma után Compostela a keresztény zarándoklatok egyik legfontosabb célpontja. Ma már nemcsak magukat kifejezetten vallásosnak tartó emberek indulnak el "Az Úton", hanem egyre többen azok is, akik keresik önmagukat, keresik különféle kérdéseikre a választ. Az 1980-as évek második felétől a Szent Jakab-út reneszánszát éli.

 

Amint Südi László elmondta: magányosan, a saját tempójában járja végig saját lelke útját és reméli, megtalálja feltett kérdéseire a válaszokat. Persze jól tudja, hogy néha már a kérdések felvetése is felér egy kisebb győzelemmel. Negyven napot lesz távol, ebből harminchárom napot gyalogol. Ha véget ér 800 kilométeres zarándokútja, további 90 kilométert is felvállal - tervei szerint még elgyalogol az Atlanti-óceánig, Finisterre (jelentése szerint „világvége”) helységbe.”

 

V. Varga József

 

Forrás: fmh.hu / Fejér Megyei Hírlap

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.