Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mezőfalvi vezető a kamaránál

2012.08.30


Ahogyan a Kishantoson folyó mezőgazdasági tevékenységről, úgy a Mezőfalvi Zrt.-ben zajló dicséretes eredményekről sincs méltó módon és kellő képen szó községünk hivatalos fórumain. Pedig ezekre méltán lehetnénk önkormányzati szinten is nagyon büszkék! A következő cikk is ezt támasztja alá.

 

Együttműködésre ítélve

 

Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Zrt. vezérigazgatója vezeti tisztújításig a megyében az agrárkamarát - tudósított nemrégiben a Fejér Megyei Hírlap. A köztestület új neve Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara lesz.

 

A vidékfejlesztési miniszter augusztus 6-i hatállyal kinevezte a Magyar Agrárkamara átmeneti elnökségének 20 tagját, s a testület élére Győrffy Balázs országgyűlési képviselőt, a MAGOSZ alelnökét. A testület az új kamarai törvény értelmében előkészíti és lebonyolítja a kamarai választásokat, és az új köztestület megalakulásáig jogfolytonosan átveszi a jelenlegi megyei agrárkamarák és az országos kamara irányítását. Utóbbiak összes választott tisztségviselőjének - köztük a nemrég megválasztott ideiglenes elnök, a bicskei Hegedűs Imre - mandátuma megszűnt, jogosítványaikat és feladatkörüket az átmeneti elnök illetve az általa megbízott elnökségi tagok vették át. Győrffy Balázs első intézkedéseként megbízta az átmeneti elnökség tagjait egy-egy megyei agrárkamara irányításával és ellenőrzésével, az ezzel kapcsolatos operatív feladatok ellátásával, átruházva a szükséges jogköröket. Az összes megbízatás az új kamara megalakulásáig, de legfeljebb 2013. március 31-ig szól. Fejér megyében Zászlós Tiborra, a Mezőfalvai Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatójára esett a választás.

duna-32242-00081900.jpg

Számomra most az a legfontosabb szempont, hogy a szakmaiság nem szenvedhet csorbát. Három dolognak mindenképpen érvényesülnie kell. Ezek a törvényesség, a kiszámíthatóság - azaz a szakmai érdekek képviselete -, illetve az eredményesség. Én egyet tudok garantálni a megye agráriumában lévőknek, azt, hogy amíg én végzem ezt a tevékenységet, e szempontok meg fognak jelenni - mondta el a lapnak Zászlós Tibor. A szakember fontosnak tartotta kiemelni, hogy Fejér megyében az agrárium képviselete eddig is megvalósult, csak más jogszabályi környezetben.

 

Az átmenet időszakában leginkább alkotói csendre lesz szükség, és ezt én biztosítani is fogom, hiszen a Fejér megyei agrárkamaránál eddig is tisztességes munka folyt. Ezt kell továbbfejleszteni a törvényhez igazodva - tette hozzá.

 

A kötelező tagságú új köztestület neve Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara lesz. Feladata a törvényből is kiolvasható: az ágazat érdekeinek képviselete, az ott élők és dolgozók piaca jutásának elősegítése és széleskörű integrációja. Ezek olyan a szakmai tételek, amelyeket nem csak elfogadni lehet, de magunkévá is lehet, sőt kell tenni. A valós piaci folyamatok is az ilyen irányú stratégiát teszik szükségessé, s csak rajtunk múlik, hogy fel tudjuk-e tölteni tartalommal. A hatalom most megadta a lehetőséget - szögezte le.

 

Most az a szerencsés helyzet állt elő, hogy a törvényben megfogalmazottak, a valós piaci tények, folyamatok és igények egybeesnek. Zászlós Tibor az elmúlt években a Fejér Megyei Hírlap hasábjain is többször kifejtette: ha a rossz, selejtes termékek a polcokra kerülnek, korlátozzák a versenyt, s a magyar terméknek is legalább akkora joga van bejutni a kereskedelmi csatornákba, mint a külföldieknek.

 

Nem fog rajtunk senki segíteni, ha nem tudatosul az emberekben, hogy a helyi termék vásárlásával helyi munkahelyeket mentenek meg, és a válság hatásait is tudják csökkenteni. Az átmeneti időszakban szükség van központi ellenőrzése, most nem sok szerepe van az egyéni megoldásoknak, később azonban - én a törvényből kiolvasom ennek lehetőségét - meg kell jelennie az ágazat jó értelemben vett sokszínűségnek. Helyben érvényesülnie kell az őstermelők, a családi gazdaságok és a vállalkozások érdekeinek és szempontjainak is - fogalmazta meg hitvallását az agrárszakember, aki szerint  vidéken az agrárium képes munkahelyeket teremteni, főleg az integráció és a termékpályán belüli együttműködés révén.

 

Az ágazat legfontosabb kérdése az, hogy az abból élő emberek akarják-e hallatni a hangjukat. A regisztráció kötelező, de minden egyes termelőnek és résztvevőnek fel kell fedeznie: az ő érdeke az, hogy legyen egy fórum, ahol meg kell hallgatni a mondanivalóját. Ma az agrártermelők érdekérvényesítése gyenge, nem igazán szövetkeztek - és itt nem a klasszikus értelemben vett szövetkezetre kell gondolni. Sokan még mindig azt hiszik, hogy egyedül és önállóan megy. Igaz, e hitet sok negatív tapasztalat táplálja. A bizalmat vissza kell szerezni - nincs más út, csak az együttműködés - húzta alá Zászlós Tibor.

 

Klecska Ernő

 

Forrás: fmh.hu / Fejér Megyei Hírlap

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.