Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nagyon Kedves!

2012.07.31

 

Tejelőrekorder tehén Mezőfalván: ötvennél több litert fejnek tőle egy nap

 

Az állattenyésztési ágazat jelentőségét hangsúlyozták a szakemberek a Kedves névre hallgató tehén ünneplésekor - tudósít a Fejér Megyei Hírlap. A derék mezőfalvi jószág eddigi életében 130 ezer liter tejet adott, napi ötven liternél tart.

 

A növénytermesztés és az állattenyésztés egyensúlyának helyreállítására törekszik az agrárkormányzat, hangsúlyozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nemrégiben, a kis ünnepség alkalmával, amelyen Kedves tehén teljesítményét méltatták. A Mezőfalvi Mezőgazdasági és Szolgáltató Zrt. tejelő állományának kiváló egyede ez a Holstein-fríz példány, amelyik rendkívüli mennyiségű tejet ad napról napra. Több mint ötven litert fejnek tőle naponta háromszorra, az országban még két társa képes hasonló teljesítményre. Kedves tehén eddig kilencszer ellett, köztük hat bikaborjút, igyekeznek ezért is kedvezni neki. Örökös helye van a gazdaságban, soha nem viszik őt vágóhídra... 

kedves.jpg

Kedves gondozójával, Mulady Lászlóval. Fotó: Zsohár Melinda

Zászlós Tibor vezérigazgató az állattenyésztési ágazat nehézségeiről szólván elmondta: ha náluk is csupán növény-termesztéssel foglalkoznának, dúskálhatnának a vagyonban. Ám féloldalas az agrárium, ha mellőzi az állattartást, az állati eredetű élelmiszer előállítást. A mezőfalvi társaság közel kétezer tejelő és ugyanennyi húsmarhát számlál; az előbbi Holstein-fríz fajta, az utóbbi ridegen tartott Hereford, magyar tarka és Charolais keresztezésű állomány. Fejér megyében az összes húsmarha 20 százalékát itt nevelik. A gondozók elkötelezettségét is méltatta Zászlós Tibor köszönő szavaiban.

 

Országszerte folynak a beruházások az állattartó telepek korszerűsítésére elkülönített 46,2 milliárd forintból, így 338 helyen történnek fejlesztések, amelyek a versenyképességet növelik, mondta el Fazekas Sándor miniszter.

 

A kormány az aszály- és fagykárok ellenére forrást teremtett az egységes területalapú és a különleges tejtámogatás előlegének juttatásához. Október 16-ától megkezdi a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a 157 milliárd forint kifizetését. A gazdák december 1-jéig az előbbi jogcímen 150 milliárd forintnyi, míg a különleges tejtámogatásra mintegy 6,7 milliárd forint előleget vehetnek fel. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az ágazat szereplőivel összefogva készül fel a közelgő tejkvóta-rendszer megszűnésére, jelentette ki Fazekas Sándor. Nem lesz 2015-től mennyiségi korlát, ami most visszafogja az erős tejtermelő országokat, így Magyarországot is. A piaci egyensúly megteremtése a cél.

 

Zsohár Melinda

 

Forrás: fmh.hu / Fejér Megyei Hírlap

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.