Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Névadás következik

2012.04.16

 

A Névadó

 

Holnap, azaz kedden, hivatalos ceremóniát követően nevet kap kultúrházunk a József Nádor Hét keretében. Április 17-től Kiss Kálmán Művelődési Ház várja (a remények szerint minél hamarabb…) rendszeres látogatóit Mezőfalván.

  

Kiss Kálmán 1904-ben született Peresztegen, 21 éves korában került Mezőfalvára. Feleségével, Lichtnekert Rózsával a helyi iskolában kezdett tanítani. Munkája mellett hamar a falu kulturális életének meghatározó személyisége lett.

 

Igazgatóként szaktanárokat hozott az iskolába (többek között Hámori Lajost vagy Bán Gergelyt). A tanítás mellett a vérében volt a kultúra szeretete. A zene és a versek meghatározták az életét. Ezüst-koszorús nótaszerzőként számtalan nótát szerzett, verseket írt, amiket elő is adott különböző összejövetelek alkalmával. Összefogta a helyi értelmiséget, ajtajuk mindig (éjszaka is!) nyitva állt a barátok és a tanítványok előtt.

 

A háború után színjátszó kört szerveztek feleségével, számtalan darabot és operettet adtak elő. Rózsa asszony zongorázott és betanította az énekeket, Kálmán pedig az óriási díszleteket festette meg. Mezőfalván szinte nincs olyan család, ahol valakit ne tanítottak volna.

 

Kiss Kálmán 1983-ban, 79 évesen hunyt el. Feleségével a mezőfalvi temetőben nyugszik.

 

Családjában tovább öröklődött a kultúra szeretete. Két fiúk született, mindketten pedagógusok, Dunaújvárosban tanítottak: Kiss Attila és Ifjabb Kiss Kálmán; utóbbi a Versbarátok Klubjának elnöke, aki az elmúlt években többször látogatott „haza”. Kálmán a tavalyi, 200. évfordulóra például szonettet is írt a falu alapításáról. Fiai: Kiss Endre, szintén pedagógus és zenész; míg Kiss Tibor, aki - nagyapja tehetségét örökölve - festőművész és a népszerű Quimby együttes, valamint a Budapest Bár énekese.

kiss.jpeg

A fotón Ifjabb Kiss Kálmán és Kiss Tibor

 

Ijjas Gizella / Bán Balázs


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.