Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Valahol már sikerült!

2011.05.28

 

Megfontolandó példák

 
A most bemutatásra kerülő két esetből mi is tanulhatunk. Természetesen az a két település, melyről szó lesz, teljesen más paraméterekkel rendezik, mint Mezőfalva. Előterjesztésemben arra hívtam fel a figyelmet, hogy a jelenséget érdemes megvizsgálnunk, és elgondolkodnunk azon, hogy ennek legalább egyes elemeit hogyan tudnánk átültetni településünkre. Márcsak azért is, mert erre lakossági igény mutatkozna. Az első, e témában történő, talán bíztatónak is tűnő párbeszéd a legutóbbi szociális bizottsági-, és képviselőtestületi ülésen megtörtént. Reméljük, lesz folytatás.
 
Komlóska (Borsod-Abaúj-Zemplén megye, 283 fő)
A hegyaljai település vezetője szerint Komlóskán sikerült felszámolni a munkanélküliséget!
 
A latin mondás szerint „nil novi sub sole”, azaz: nincs új a nap alatt. És tényleg nincs. Amibe most Komlóskán most belevágtak, arra az elmúlt évtizedekben Magyarországon nem volt példa, de korábban már egyéni és csoportos szinten azért találhatunk kis hazánkban is történelmi párhuzamokat. A jelszó pedig a következő: Önellátóvá kell tenni a falut!
 
A krumpliföldön
 
A Komlóskához közeli krumpliföldön hatalmas a jókedv. Nem is lehet ez másként olyan közegben, ahol egyrészt mindenki ismeri egymást, másrészt pedig a munka is jobban halad, ahol könnyű a lélek. Ötven mázsa vetőkrumpli kerül a földbe. Nagyon óvatos számítások szerint ebből nyár végére legalább százötven mázsa burgonyává kell szaporodnia, de szerencsés esetben ennek a sokszorosa is kikerülhet, ha jó gazda módjára viseltetnek majd a veteménnyel. Huszan vállalták, hogy nem csupán elvetik a zöldségeket, de gondozzák is a veteményt. Köteles László, a település polgármestere mosolyog: „A magunk részéről felszámoltuk a munkanélküliséget. Komlóskán mostantól minden keresőképes embernek van munkája!”
 
Apró lépések
 
Komolyan vették dr. Czomba Sándor foglalkoztatás-politikáért felelős államtitkár kijelentését, miszerint olyan ötletek kellenek, amelyek valóban előre viszik egy-egy település életét.
 
- Apró lépésekkel haladunk előre - mondja Köteles László. - Rengeteg olyan földterület van a település környékén, amelyet vagy azért nem művelnek, mert tulajdonosaik már nagyon idősek, vagy azért, mert a föld birtokosa nem lakik Komlóskán. Ezeket a földeket az önkormányzat vagy megvásárolja, vagy bérbe veszi. Ezen indultunk el az értékteremtő közcélú foglalkoztatás keretén belül egy mintegy tízmillió forintos támogatással. Rajtunk kívül még Erdőhorváti, Tolcsva és Vajdácska van a programban és a célunk az, hogy kicsit önellátóvá váljanak a településeink. Az itt megtermelt zöldségek java részét a közétkeztetésbe kívánjuk beforgatni és ha a kísérlet beválik, akkor tovább is fejlesztjük az ötletet. Az elképzelések már adottak, de a már említett apró lépések mentén szeretnénk haladni.
 
Összesen 433 millió forint
 
Az értékteremtő közfoglalkoztatási program keretében két alkalommal, márciusban és áprilisban meghirdetett pályázati eljárásban megyénkből összesen nyolcvanhét pályázat érkezett be. A programok összesen 433 millió forint értékű támogatást kaptak – tudtuk meg Burcsik Istvántól, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja szakmai igazgató-helyettesétől.
 
A támogatási mértéke a munkabér és járulékainak 75 százaléka, a támogatás alapja a minimálbér, illetve szakképzettséget igénylő munkakörök esetében a garantált bérminimum. Ezen túl a foglalkoztatással összefüggő közvetlen költségekre is igényelhettek támogatást a pályázók, melynek mértéke a bér-, és járuléktámogatás összegének legfeljebb 20 százaléka lehetett. Ilyen közvetlen költség például a munkaruha és egyéni védőeszköz költsége.
 
A pályázati eljárások keretében több települési önkormányzat nyújtott be pályázatot a fent említett mezőgazdasági jellegű tevékenységre, az önkormányzati intézmények étkeztetéséhez kapcsolódó termékek önkormányzati tulajdonban álló földterületeken történő megtermeléséhez. Úgynevezett mezőgazdasági jellegű projektre a már említett négy településen túl pályázatot nyújtott be és támogató döntés született például Ináncs, Szerencs, Borsodivánka, Makkoshotyka, Négyes, Bükkszentkereszt, Bodroghalom, Kurityán települések esetében.
 
A négy település által indított mintaprojekt esetében a munkabér és járulékainak 90 százalékának támogatására volt lehetőség, településenként húsz-húsz fő foglalkoztatása valósul meg ez év november 30-ig. Erre a programra összesen 50 millió forintos támogatást különített el, illetve biztosított a Nemzetgazdasági Minisztérium.
 
-BG-
Forrás: boon.hu
 
 
Ináncs (Borsod-Abaúj-Zemplén megye, 1297 fő)
 - Közmunkában készül az ebédhez való Ináncson. Biozöldséget, gyümölcsöt és házi tésztát esznek a gyerekek az ináncsi óvodában és iskolában. Ezeket helyben termelik meg, a földeken és a tésztagyárban pedig közmunkások dolgoznak.
 Az önkormányzat így évi 3-4 millió forintot spórol az élelmiszerek beszerzésén. Az ilyen, úgynevezett jó gyakorlatokat támogatja a kormány. Kiss Péter, Ináncs polgármestere az RTL Híradójának azt mondta: "Itt maradt a rengeteg munkanélküli és valami megoldást kellett találni az ő részükre is, mert 28 500 forintból megélni nem lehet."
 
A fóliasátorban többféle zöldséget termesztenek és a falunak gyümölcsöse is van. Ezeket mind a közmunkások gondozzák. A faluban tésztagyár is működik, a többi közt levesbe való csigatésztát készítenek, de a közmunkások állítják elő a savanyúságokat és befőtteket is. Minden, amit termelnek és készítenek, az iskola konyhájára kerül.
 
Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az RTL Klub Híradónak azt mondta: 2,5 milliárdot szánnak arra, hogy körülbelül háromszáz önkormányzat kaphasson 4-8 hónapos, nyolc órás foglalkoztatásra lehetőséget. Jelenleg a közmunkások többsége négy órában dolgozhat. A kabinet azt tervezi, hogy júliusig változtatnak a szabályokon, az újak ősszel lépnek majd életbe.
 
Forrás: Független Hírügynökség

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.