Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A novemberi testületin történt

2011.12.01

 

Ez (is) történt 

 

A novemberi testületi ülésről csak néhány dolgot ragadnék ki a teljesség igénye nélkül.

 

A napirendi pontokat jelentő beszámolók elfogadása után a testület - a Szociális Bizottság előkészítése és ajánlása alapján - módosította szociális rendeletét. Például az átmeneti segélyt kérők egy főre eső jövedelmének felső határa 28.500 Ft-ról 34.200 Ft-ra emelkedik. Ez a családban élőkre vonatkozik. Az egyedülállók akkor lehetnek jogosultak erre az eseti támogatásra, ha a jövedelmük nem haladja meg az 51.300 Ft-ot. Korábban itt a felső határ 42.750 Ft volt. A temetési segélyt eddig a számlakiállítást követően tizenöt napig lehetett igényelni, ez meghosszabbodott 30 napra.

 

Márok Csaba polgármester arról számolt be, hogy az Önkormányzat ismét pályázik a belvíz elvezetésére, annak megnyugtató megoldására.

 

A Dréta Antal szoborra megígért egymillió forintos állami támogatás továbbra sem érkezett meg - tudtuk meg a polgár-mestertől. 

 

Örömmel értesült a testület arról, hogy célegyenesbe érkezett az újonnan felálló Nyugdíjas Otthon községünkben. Vendégeink voltak az alapítók: Orosz Györgyné és Víghné Nyegota Irén. Elmondták: két fő mellékállásban és négy egyén főállásban kezdi el hamarosan a munkát, napi 24 órában. Az Önkormányzattal ellátási szerződést kötöttek, ennek birtokában kérhetik a működési engedélyt. Ez előreláthatólag két hónapon belül érkezhet meg. A hely és a kapacitás kilenc idős ember elhelyezését teszi majd lehetővé, három háromágyas szobában. A beszámolóból kitűnt, hogy a vállalkozók nagyon felkészültek és alaposak, professzionális megoldásban gondolkodnak, ami a testület számára több mint biztató. Az Otthon a Kinizsi utca 20. szám alatt létesül, önkormányzati ingatlanban.

 

Az átépített épületeinkhez (Egészségház, Művelődési ház) úgynevezett zöldkártyát (energetikai tanúsítványt) kell váltani. A kultúrház, hatalmas késéssel ugyan, de készül. Teljes mértékű átadására (használatba vételére) minden bizonnyal december végén vagy januárban kerülhet sor. 

 

Vendégünk volt Simon Lajos, aki beszámolt arról, hogy új üzeme már a munkaerő-felvétel záró szakaszába érkezett, és a jövő év elején elindulhat a gyártás Mezőfalva Nagyvenyim felöli határában. Negyvenkét meghirdetett helyre kétszáznegyvenen jelentkeztek. Kérdésre válaszolva Simon Lajos kifejtette, hogy természetesen mezőfalviakat szeretne elsősorban felvenni, ám nem mindegyik pozícióra található községünkben szakképzett ember. Így aztán elkerülhetetlen, hogy máshonnan is érkezzenek személyek. Vendégünk felvillantott egy olyan együttműködési lehetőséget is, amely külföldi befektetők jövőbeli bevonását eredményezheti községünk gazdasági életébe. Ismerve hazánk jelenlegi helyzetét, ennek megvalósítása óriási eredmény lenne! Konkrétabb és publikus információk később várhatóak.

 

A testület zárt ülésen döntött a Bursa Hungarica pályázatokról. A közép-, és felsőfokú intézményekben tanulóknak kiírt, kizárólag szociális alapon meghirdetett pályázati felhívás keretében összeállt az a névsor, melyet a képviselők egyhangúlag támogattak. Mihelyt a Fejér Megyei Önkormányzat jóváhagyása megérkezik, a nyertesek értesítést kapnak.

 

Újra van kinevezett könyvtárosa Mezőfalvának! Dr. Woth László jegyző arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a Könyvtári Szakfelügyelettel folytatott konzultációból kiderült: pályázat kiírása nélkül is kinevezheti a testület azt az egyént, aki szakképesítéssel bír. Miután Horváth István ezzel rendelkezik, és róla szinte kizárólag elégedett, illetve pozitív visszajelzések érkeztek, a képviselők egyhangúlag határozatlan időre kinevezték Istvánt a könyvtár élére. Munkájához jó egészséget, valamint sok sikert kíván honlapunk!

 

Valamiféle szemléletváltás történik a művelődés területén. „Természetesen” továbbra is egyetlen, polgármesteri kézben összpontosulnak kulturális rendezvényeink, mégis mintha előremozdulás történt volna. Ijjas Gizella művelődés-felelős ugyanis a testület elé tárhatta a jövő évi esemény-tervezetet, melyből a nagyobb rendezvények várható időpontjait ismerhettük meg. Nagy eredmény lenne, ha jövőre újra megtarthatnánk községünkben március 15-e méltó, a napján történő megemlékezését, illetve május 1-jét! Persze ez még csupán egy papír, mely mindent elbír, de azért reményt keltő a tervezet. Jövőre kiderül, mennyi valósul(hat) meg ebből.

Ime a lista:

Március 15., csütörtök. Március 15-i ünnepi megemlékezés.

Április 16-20., hétfő-péntek. József Nádor Hét. Miután a falualapítás időpontja pont Húsvét-hétfőre esik, ezért a megszokotthoz képest egy héttel később tartják ezt.

Május 1., kedd. Majális.

Június 29., 30.-július 1., péntek-vasárnap. Mezőfalvi Vigasságok. Itt felmerült, hogy a motoros találkozó a harmadik napról elkerülhet egy különálló hétvégére.

Augusztus 19., vasárnap. Lecsófesztivál. Azért nem 20-án, mert a következő nap már munkanap lenne, ami befolyásolhatná a mulatság mértékét.

Szeptember 22., szombat. Szüreti Bál.

Október 23., kedd. Október 23-i ünnepi megemlékezés.

December 2., 9., 16., 23., vasárnapok. Advent.

December 31., hétfő. Faluszilveszter.

 

Bán Balázs, képviselő

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.