Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kihívás Napja: már nélkülünk

2011.05.19

 

Számunkra ez sem kihívás

 
Újabb "füstölgésem" tárgya ezúttal annak az eseménynek az elmaradása, ami már-már komoly hagyományokkal rendelkezett Mezőfalván. Május 18-án rendezték az idei Kihívás Napját, amely minden évben világszerte milliókat mozgat meg. Községünk is rendre csatlakozott eddig ehhez a megmozduláshoz. Eddig, mert idén már nem. Hantos ellenben megnyerte az országos, 23 fős mezőnyből álló II. kategóriát (!), Nagylók negyedik, Nagykarácsony pedig huszadik lett ugyanitt. Gratulálunk nekik!
 
Nekünk viszont hozzá kell szoknunk, hogy ami az elmúlt ciklusokban kulturális területen természetes volt, az a mostani érában semmissé válik. Így röpke nyolc hónap alatt - miután megszüntették a kulturális bizottságot - a Mikulásfutást, az Adventi Ragyogást, a március 15-ét, a Nyuszifutást és a május 1-jét követően a Kihívás Napjától is búcsúznunk kellett. Mi jöhet még? Szégyen, de képviselőként én magam sem tudom mégcsak megtippelni sem ezt, miután bármit is teszek, a 2011-es évre vonatkozó kulturális munkaterv egész egyszerűen nem kerül a testület elé... Sőt, mi több: el akarják velem hitetni, hogy már meg is szavaztam azt...
 
"Érdekes" volt egyébiránt a legutóbbi rendkívüli ülésünk. Itt például egyik képviselőtársamtól megkaptam, hogy ha annyira akartam ezt a Kihívás Napját, akkor miért nem szerveztem meg én! Amúgy is az egykori, általam vezetett bizottság csak a "szakembert" szapulta, nemhogy ellátta volna a tavalyi szervezési feladatokat...
 
Igazából elsősorban nem is az a legfőbb gond a fenti okfejtéssel, hogy erre a munkakörre van ugye egy főállású alkalmazottunk, aki bizony jobb helyeken koordinálja például a Kihivás-napi eseményeket is. Ha a polgármester úr, mint közvetlen munkáltató számára az a művelődés-felelősi teljesítmény, amit tapasztalunk, nemhogy elfogadható, hanem egyenesen kitünő, akkor e téren nincs is miről beszélnünk... Arról viszont lenne mit diskurálnunk, hogy milyen rendezvény legyen, illetve milyen ne legyen Mezőfalván. Érvekkel, indokokkal, alátámasztott tényekkel. És ha ez megvan, akkor lehet arról értekezni, hogy ki mit vállaljon el. De az megítélésem szerint elfogadhatatlan, hogy nemes egyszerűséggel szó nélkül átsiklunk az események felett, mintha mi sem történne, majd aki ezt szóvá teszi, azt lényegében már-már felelőssé is tesszük az elmaradásért...
 
A másik "hátborzongatóan megalapozott", több szájból is elhangzó kijelentés az volt: "nincs rá igény!" Nemcsak a Kihívás Napjára, hanem például március 15-re sem. Amikor erre rárepülvén megkérdeztem, hogy mégis mire alapozzák eme kijelentést, a válasz az volt, hogy "tavaly sem voltak sokan"... Meghogy, "úgyis ugyanazok jöttek volna csak el"... Arra a felvetésre pedig, hogy talán a szervezőmunkát is nagyító alá kellene venni, már nem érkezett válasz. Mondjuk nem is vártam.
 
Hozzám címzett megnyilvánulásokból még kettő ide kívánkozik: "Mezőfalván annyi program van, mit akarok én még!"... Nézőpont és viszonyítás kérdése, mi a sok. Programok vannak szerencsére, ám azok legtöbbször csak bizonyos, szűkebb réteget érintenek (például iskolások papírgyűjtése vagy csokigyár-látogatása, horgászverseny, birkózóverseny, önkormányzati kirándulás), és nem a falu lakosságához szólnak.
 
Aztán másik képviselőtársam, tompítandó talán a feszültséget, így bíztatott: "tudjuk be a hagyományos rendezvényeink elmaradását annak, hogy bicentenáriumi év van"... Kérdem én tisztelettel: nem éppen azért kellene különösen kitennünk magunkért, mert idén jubilál a falu? Meglepődve tapasztalom, hogy ez a települési évforduló, illetve  annak április elejei József Nádor Hete mentség lehet arra, hogy miért nincs megszervezve ez vagy az a rendezvény.
 
Ismét úgy érzem, alá kell húznom: abszurd módon ma Mezőfalván iskolánk az alapja és tartóoszlopa a kulturális életnek. Ha ők valamiért kiszállnának ebből (oktatási intézményként nyugodtan megtehetnék), akkor bizony nagyon komoly bajban lennénk...
 
Ezen az ülésen is egyértelműen kikristályosodott: más értékek mentén mozgunk. Így aztán meglehetősen nehéz azonos platformra helyeződnünk.
 
Kulturális területen jelenleg, mondhatni, lehetetlen.
 
 
 
Bán Balázs
 képviselő
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

2011.06.03. - a válasz

(Bán Balázs, 2012.09.12 07:22)

Tisztelt Török úr!

Nagyon köszönöm, hogy megtisztelt azzal, hogy írt nekem!

Válaszommal egyúttal ezt a menüpontot is megnyitnám, ezért már itt válaszolok Önnek.

(Olvasóinknak írom, hogy Török Gábor levele a Kihívás Napjáról szóló írásom hozzászólásai között szerepel.)

Vagyunk így, egy néhányan: kicsit hevesek, forrófejűek; sokszor falba ütközünk és elvesztjük a türelmünket. De azért nem vádaskodunk kőkemény stílusban, össze-vissza kaszabolva, tények nélkül, alaptalanul rágalmazva...

Azt nagy sajnálattal olvasom, hogy 2009-ben Önök már elindítottak volna valamit, de nem sikerült a szervezés. Írja: falakba ütköztek. Érdekelne ezeknek a falaknak az összetétele, ugyanis képviselőként erről a kezdeményezésről semmit sem tudtam, semmit sem hallottam. Pedig de jó lett volna!

Felsorolásával kapcsolatban csak pár megjegyzést engedjen meg: van törekvés helyi szinten a közbiztonság problémáinak enyhítésére (pl. két körzeti megbízott; polgárőrség és rendőrség példás együttműködése, melyet a megyei rendőrkapitány is rendre megerősít). Ami a közjólétet illeti (elég tág fogalom ez, talán a közéletre gondolt), nos ott mindenki a maga szintjén és elgondolása szerint igyekszik tenni valamit. Sajnos legtöbbször összefogás és előzetes együttgondolkodás nélkül. Az pedig, hogy itt-ott a bizalom esetleg megrendülni látszik, az szerintem nem elsősorban a MSZP-Fidesz acsarkodással hozható kapcsolatba...

A Kihívás Napjáról teljes mértékben megegyezik a véleményünk.

Megpróbálok már nem hinni a mesékben. Pedig de jó lenne! Azt pontosan látom, hogy semmilyen szinten sincs (igazi, klasszikus) demokrácia Magyarországon. Részdemokrácia van itt-ott, de azok nem takarják be a fogalmat. Messze nem. Viszont abban szentül hiszek, hogy a demokráciára igény van, és előbb-utóbb eljön az ideje, amikor ezt "meg kell" valósítani, mert nem lesz más választás. Ha engem kérdez, nekem igenis fontos mások gondolata, törekvése, tette! Hogy másnak is az-e, azt mindig az adott illetőtől kellene megkérdezni...

Megnyugtathatom, iskolánkkal ilyen jellegű probléma szerencsére nincs!

Nézze, kedves Gábor! Továbbra is csak ismételni tudom magamat: mindenkivel szívesen leülök előremutató, tenni akaró ügyekben konzultálni, amennyiben az tényeken alapul, nem erőszakos és radikális. Ám aki azt írja nekem, hogy szerencsésnek érzi magát, mert nem ismerjük egymást, nos akkor én az ő szerencséjét semmi esetre sem szeretném elrontani...

Ami pedig a polgármester úr "leárulózását" illeti, azt a magam nevében visszautasítom, és ettől a megfogalmazástól vagy erre történő utalástól teljes mértékben elhatárolódom!

Tisztelettel:
Bán Balázs

London Craven Park road

(Török Gábor, 2011.06.02 14:58)

UI: A kis M Márok Csaba nevénél a Gábor írásában nem a nyelvtani helyességen alapul, hanem a Pál utcai fiuk c műre utalás ahol Nemecseket árulónak bélyegezték és kis betűvel írták a nevét. Jobboldali körökben ez a "kis bosszú" közismert és elfogadott.

London Craven Park road

(Török Gábor, 2011.06.02 14:40)

Folyt 2
Ezeknek fényében , nagyon nem csodálkozom a füstölgésén.
A magam részéről sajnálatosnak, s bár kicsit erős, de szánalmasnak is érzem a "Kihívás Napja" elleni apátiát, hiszen az a mozgásról, egészségmegőrzésről szól, a gyermekeink érdekében. Ez mint az alap, mint a közép szintű oktatásban, egy kiemelkedő szerepvállalás volt a helyi és nemzetközi oktatási gyakorlatban.Gondolom ezt önnek, mint sportokat kedvelő, és ereje teljében levő fiatalembernek, pláne státusából adodoan nem kell mondanom.Abban teljes mértékben egyet kell értenem önnel, ha egy szervezett programra apátia a reakció, ott bizony a szervezőket kell górcső alá venni, és egy újfajta arculattal, egy újfajta szervezési stílussal megkedveltetni az emberekkel az éppen adott rendezvényt.
Ön ezt írja" Nekünk viszont hozzá kell szoknunk, hogy ami az elmúlt ciklusokban kulturális területen természetes volt, az a mostani érában semmissé válik. Így röpke nyolc hónap alatt - miután megszüntették a kulturális bizottságot - a Mikulásfutást, az Adventi Ragyogást, a március 15-ét, a Nyuszifutást és a május 1-jét követően a Kihívás Napjától is búcsúznunk kellett. Mi jöhet még? Szégyen, de képviselőként én magam sem tudom mégcsak megtippelni sem ezt, miután bármit is teszek, a 2011-es évre vonatkozó kulturális munkaterv egész egyszerűen nem kerül a testület elé... Sőt, mi több: el akarják velem hitetni, hogy már meg is szavaztam azt..."

Elnézést nem kívánok személyeskedni, de ha jól olvastam, 75-ös születésű. Bocsásson meg a kérdésemért, de ön még hisz a mesékben? Ön még azon naivák közé tartozik akik elhiszik azt ,hogy ma demokrácia van Magyarországon? Elhiszi, hogy fontos amit gondolunk, teszünk, vagy mondunk? Jó példa erre ( profilba vágóan) : iskolabezárások. Összevonások. Csak az elmúlt hónapban több mint 12! iskolát zártak be országszerte. ( itt jegyezném meg, ha jól hallottam az ottani iskolával is vannak gondok, ha nem jó az információm, bocsánat.)

Szóval mit várunk egy olyan vezetéstől akiknek az emberek el lehetetlenítése, és butítása a cél. Az európában vezető szintű oktatási rendszerünk és nívónk mára sehol, vagy csak nyomokban fellelhető.

Tisztelt Bán úr,
Úgy veszem észre ön azon kevesek közé tartozik, akik mernek, és akarnak is tenni a jövőért, ezért megkérem, ne ellenségként tekintsen Gáborra, hanem hozzanak össze egy "face to face" találkozót, és garantáltan nem csak jó ötletekkel, hanem élhető, használható megoldásokkal is fog gyarapodni. Azt is garantálom , hogy egy teljesen új arcát ismeri meg Gábornak, ha leül vele beszélgetni, mint ahogyan az írásaiból megismerni vélte.

Tisztelettel, Szebb Jövőt kívánva:
Török Gábor
Hazafi
Email: atommaki18@gmail.com

London Craven Park road

(Török Gábor, 2011.06.02 14:39)

Tisztelt Bán úr,

Elnézését kérem, hogy megszólítom és véleményt mondok , bár nem vagyok helyi, de egy ideje figyelemmel kísérem a mezőfalvi történéseket, hiszen szándékomban áll letelepedni ott ha a "mandátumom" lejár itt Londonban.Pontosan ezek miatt nem áll szándékomban sem "beszólni" sem okoskodni, pusztán leírnám a véleményem és gondolataim ez ügyben. Oroszi Gabi régi, és jó barát. Kicsit heves, kicsit forrófejű de jót akar, és mivel sok falba ütközik, sajnos néha,( mivel ö is ember) el-el veszti a türelmét, így "fordítani" kell Orosziról köz magyarra. A "lopásról".
Gabival 2009. év szeptemberében volt, egy közel 3,5 -4 órás beszélgetésünk ahol ötletként felmerült egy olyan falufórum összehozása amelyben előadóként meg lettek volna hívva többek közt:
Döbrököz Polgármester asszonya Szili Lajosné, aki egy igen jó gazdasági és élelmezéstechnikai projektet vezetett be a falujukban , illetve Orosz Mihály Zoltán Érpatak polgármestere, aki egy szintén sikeres szociális rendszert hozott kalap alá ami működik. Sajnos már a mezőfalvi szervezésnél falakba ütköztünk, bár hozzáteszem, a megkeresésünkre válaszoltak és örömmel teljesítették volna, ha sikerül a szervezés. Sajnálatos módon nem sikerült. Sok mindenben van igazsága a rendkívüli ülésen elhangzottaknak idézem "úgyis ugyanazok jöttek volna csak el,nincs rá igény stb". Kérem Képviselő úr így ismeretlenül is fogadjon el 3 dolgot tőlem:
1, Ma olyan világot élünk, ahol " Ha a kacsa nem tud úszni akkor a víz a hibás"
2, A folyamatosan kirobbanó MSZP-s Fideszes botrányok miatt sok ember bizalma megrendül, és megrendült ezen vezetők felé ( hivatkoznék például Horváth Béla Tanár úr elhangzott beszédére a falugyűlésen Márok Csaba felé).
3, A jelenlegi vezetés részéről, nem nagyon van törekvés helyi szinten sem a közbiztonság , sem a közjólét problémainak orvoslására.
FOLYT..

Vörösmarty ú.

(Bán Balázs, 2011.05.31 10:03)

Tisztelt Oroszi úr!

Pökhendiség, hepciáskodás, magas lovon ülés? Nem hiszem, de tiszteletben tartom a véleményét.

A polgármester úrral (tulajdonnév, tehát nagy M...) történő vitáim közel sem színjátékok, ezt viszont Ön fogadja el tőlem.

Azt, hogy bizonyos embercsoportra utal többször is, oda nem illő módon, önmagát minősíti és önmagáért beszél...

Önkormányzatnál való visszaélés? Ha van Önnek erre vonatkozó bizonyítéka, kérem tárja fel. Ha nincs, akkor kár ezzel vagdalkozni.

Az pedig, hogy Ön leírja a nem létező válaszaimat felvetésére, ha másra nem is, élénk fantáziára mindenképpen utal.

Képviselőként minden jó és előremutató, gyűlölködéstől, valamint radikalizmustól mentes polgári kezdeményezés támogatására nyitott voltam és vagyok.

Részemről is lezártnak tekintem ezt a párbeszédet.

Tisztelettel:
Bán Balázs

Mezőfalva

(Oroszi Gábor, 2011.05.30 19:12)

Áldás.

Bán Balázs úr.

Mi ez a pökhendiség?,Hepciáskodó válasz szöveg?
Még szerencse,hogy nem más nyelven "h...."ül irta a válaszát.
Le kéne szállni talán a magas lóról."tisztelt" (kép)viselő ÚR
Ami a márokot illeti véleményem szerint az önök közötti feszültség csak színjáték. semmi más.
(cirkusz a népnek) :D

"Az ötlet és az előterjesztés Tisztelt Oroszi úr, sajnos fel kell
világosítanom, nem ugyanaz!" (már megint a felsőbbrendű "kiválasztott" hozzáállás ill kioktatás. (ugye tudja kik a "kiválasztottak??")

Szerencsére nem ismerjük egymást,csak látásból. (testületi ülések alkalmával láthatott engem) ha jól emlékszem akkor is bizonyította kiválasztottságát,pökhendiségét...:D stb stb :D

Bán Balázs Úr!
Nem engem kéne kioktatnia,hanem az önkormányzatnál fellelhető visszaéléseket kéne határozott elszántsággal,odaadássalés legalább olyan aroganciával lelepleznie,természetesen évekre visszamenőleg,ahogyan Ön válaszol hozzászólásokra!
Ja! Hogy nem ezért van ott?
Nem ez a cél?
Nem ez a szándék?
Értem.

Ha Ön tenni szeretne (kicsiben,lásd:Mezőfalva) a Magyar nemzet felemelkedéséért akkor keresné a lehetőséget,akik efektíve tennének,cselekednének azonal és radikálisan.
És kérné a véleményüket,segítségüket.
DE! ezzel a pökhendi kiválasztott stílussal,higyje el! Nem Lehet!

Áldás.

Oroszi Gábor
Magyarország Mezőfalva

ui: Ha gondolja pereljen be (valamiért,pl rágalmazás) ..Véleményem szerint többre mennénk ha leülnénk és személyesen megbeszélnénk a lehetőségeket.Én nyitott vagyok rá.A településünk jövője érdekében.
És Ön??

Részemről Itt lezártnak tekintem az ügyet.


Vörösmarty ú.

(Bán Balázs, 2011.05.30 10:53)

Tisztelt Oroszi Gábor úr!

Pontosan tudom, hogy előterjesztésem nem újkeletű. Hiszen országos,
már létező példákat is felsorakoztattam arra, hogy ennek tartalma
igenis megvalósítható. Egy pillanatig sem állítottam, hogy mindez az
én fejemből pattant volna ki! Mezőfalvi lakosok kerestek meg ezzel a
felvetéssel úgy két héttel ezelőtt, és egyúttal kérték ennek az
elképzelésnek a képviseletét. Ezt a felkérést képviselőként örömmel
felvállaltam. Így az én előterjesztésemben került mindez napirendre.
Az ötlet és az előterjesztés Tisztelt Oroszi úr, sajnos fel kell
világosítanom, nem ugyanaz!

Ezért is érzem enyhén szólva is meglehetősen erősnek azon mondatának lényegét Tisztelt Oroszi úr, hogy Ön úgy érzi, hogy mások gondolatát elloptam volna...; valamint, hogy saját érdekeimre használtam volna fel mindezt... Rosszul érzi ezt, Tisztelt Oroszi úr! Nagyon rosszul. Ha ismerne, nem állítana rólam ilyen rágalmazásba hajló valótlanságokat.

Bár írásaimból kiderül, hogy a polgármester úrral bizonyos
témakörökben egyáltalán nem vagyunk egy hullámhosszon (sőt!), ám a
nevében is kikérem a "magát polgármesternek nevező személy"
megfogalmazást! Ő jelenleg, és ebben a ciklusban, Mezőfalva
hivatalosan megválasztott és elismert polgármestere! Ráadásul első
körben nem is zárkózott el a e témától...

Tisztelt Oroszi úr abban is nagyot tévedett, hogy nehezemre esik Önt
megkeresni. Egyáltalán nem esett nehezemre.

Üdvözlettel:
Bán Balázs

Mezőfalva

(Oroszi Gábor, 2011.05.29 22:14)

Képviselői "ötlet"

"Bán Balázs egyéni képviselői indítványt nyújtott be:

„A tömör lényeg a következő: mezőgazdasági munkákkal lehetne önkormányzati területeken foglalkoztatni embereket a munkaügyi központ támogatásával és bizonyos állami, illetve pályázatos pénzek felhasználásával. Az így megtermelt terményeket (például borsó, burgonya, kukorica, zöldségek, cukorrépa stb.) akár be lehetne forgatni az intézményi ellátásba vagy a kereskedelembe.
Aztán: egyre több olyan egyén van, aki favágást, fűnyírást, sövénygondozást vagy éppen szántást vállal. Ha ezeket az embereket képesek lennénk összefogni, legalizálni és mondjuk munkájukat - kivezetve a fekete gazdaságból -meghirdetni, akkor több ügyféllel számolva nekik is megérhetné a "nagybani", legális munkavállalás. "

Képviselő ur!!
Önnek ez a felvetése nem újkeletű. Személy szerint Én már a helyi választások előtt végeztem kutatásokat ezügyben,és kivitelezhető lenne,megfelelő hozzáállással.(létezik országosan működő modell.)Felvettem a kapcsolatot ezekkel a személyekkel,és arról biztosítottak,hogy szívesen eljönnének és beszámolnának ill segítenének ezen hasznos tevékenység elindításában..
Nem tudom Önnek honnan vannak információi ezzel kapcsolatban,de úgy érzem,könnyebb mások gondolatait ellopni és felhasználni saját érdekeire. Kérdezem,miért nem hozakodott elő ezzel az ötlettel a választások előtt?
A magát polgásmesternek nevező személy egyébként nem támogatná ezt a felvetést.Ugyan is nem ez a cél.

Kérem ez ügyben keressen meg,bár mennyire nehezére esik
oroga@freemail.hu
skype: orszika2332
06 20 3445423

Kíváncsian várom megkeresését.

Áldás.
Oroszi Gábor

evakata2@vipmail.hu

(Kata, 2011.05.20 22:13)

No commm...
de azért csak annyit...hogy: Igazga van a Tisztelt B.B. képviselő Úrnak!