Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Minisztériumi levél

2011.07.09

 

Adott az irányvonal

 
Nemrégiben testületi ülésen volt szó arról: miként lehetne az aggasztó munkanélküliséget csökkenteni úgy, hogy ha más települések jó példáját követve önkormányzati földeken mezőgazdasági tevékenységet kínálnánk fel. Honlapunk erről az "Információk" menüpont alatt, a "Valahol már sikerült!" című cikkben korábban értekezett. A lakossági kérésre általam képviselők elé vitt téma kapcsán több levélváltás után a következő, iránymutató választ kaptam a Nemzetgazdasági Minisztériumból:
 
"Bán Balázs
önkormányzati képviselő úr részére           
 
Tisztelt Bán Balázs úr!
 
A Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályához elektronikusan megküldött levelére az alábbiakban válaszolunk.
 
Jelenleg a közfoglalkoztatás rendszere átalakítás előtt áll. A 90/2011. (VI.14.) Kormányrendelet alapján 2011. július 1. napjától a Kormány közfoglalkoztatásért felelős tagja a belügyminiszter lett, így ettől a naptól ő gondoskodik a közfoglalkoztatás rendszerének megszervezéséről. A Kormány 2011. június 10-én nyújtotta be az Országgyűléshez a közfoglalkoztatásról, és a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó egyéb jogszabályokról szóló törvényjavaslatot, amelynek tárgyalása még folyamatban van.
 
Az Ön által említett Komlóska és Ináncs községek az ez év márciusában indult, „jó gyakorlatokon” alapuló értékteremtő közfoglalkoztatás keretében indították el az „önellátó falu” elvére épülő közfoglalkoztatási mintaprojektet. Az értékteremtő közfoglalkoztatás pályázati eljárása már lezárult. 
 
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Wekerle Sándor Alapkezelő közreműködésével még ebben az évben szociális földprogram indítását tervezi, amelyre az alapkezelő www.wekerle.gov.hu honlapján hamarosan közzé teszik a pályázati felhívást.
 
Javasoljuk, folyamatosan kísérjék figyelemmel a fenti honlapon a pályázati felhívás közzétételét, illetve keressék fel a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Dunaújvárosi Kirendeltségének vezetőjét, Majorné Angyal Erzsébet asszonyt, aki a rövid és hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás támogatásához településük számára még rendelkezésre álló keret felhasználására vonatkozóan tud tájékoztatást adni. 
 
Budapest, 2011. június 22.
 
Nemzetgazdasági Minisztérium"
 
Úgy gondolom, hogy túl ezeken az ajánlott és megjelölt feladatokon - többek között - szükség lenne minél hamarabb felmérni az alkalmas önkormányzati területeket, a tevékenységi lehetőségeket, az eszközparkot; és azoknak a körét, akiknek ilyen jellegű munkát lehetne adni. Meg kellene tervezni ennek a menetét. Fel lehetne kérni azokat a szakembereket, akik ezzel intenzíven foglalkoznának szociális-, pályázati-, jogi-, szervezési-, valamint mezőgazdasági értelemben, házon belül és kívül. Figyelni kellene a pályázati portálokat. És persze kapcsolódási pontokat lehetne keresni a különböző szinteken, országosan és a kistérségben egyaránt. Mindezt azért, hogyha kiírják a pályázatokat, már felkészültek legyünk...
 
Kétségtelenül ez rendkívül komoly, felelősségteljes, hosszú távú munka. Ezt ímmel-ámmal, vonakodva és kifogásokat, buktatókat keresve nem, csakis összefogva, valamint elkötelezetten lehet megvalósítani... 
 
A legutóbbi szociális bizottsági ülésen egyébiránt elhangzott, hogy a kormány ezeket a folyamatokat egyértelműen támogatja. Ezt pedig ki kellene használni! Ezért is érdemes hivatali szinten figyelni a kiírásokat. Arról ugyancsak szó esett, hogy talán itt esélyünk lenne más, eddig még látókörbe nem nagyon került, de létező, kvalifikáltabb munkanélküli rétegnek is valamilyen módon segíteni...
 
Mindebből mi valósul meg, illetve ez szélmalomharc-e?
Kiderül.
 
 
Bán Balázs
 képviselő 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.