Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vigasságok 2011.

2011.06.27

 

1. Röviden összefoglalva

 
Idén, úgy gondolom, mindenképpen elmondhatjuk azt, hogy jól sikerült a Mezőfalvi Vigasságok  két és negyed napja. Az időjárás is kegyes volt a rendezvényhez, így sokan látogathattak ki az eseményekre.
 
Pénteken Vikidál Gyula és Prognózis együttes adta a Rock Este koncertjeit, szép számú közönség előtt. A megvalósításban elévülhetetlen érdemeket szerzett  Sóki László képviselő.
Szombaton az úgymond „sztárfellépő” Király L. Norbert, valamint Galambos Lajos (Lagzi Lajcsi) és dáridós csapata (pl. Gyémánt Valentin, Postás Józsi) volt. Előbbi alaposan megosztotta a közönség véleményét, mind az előadás teljesítménye, mind annak hossza tekintetében. Ugyanakkor Lajcsiék, akik a megállapodás szerinti két óra helyett majdnem háromórás koncertet adtak, egyértelmű és óriási sikert arattak, fantasztikus hangulattal ajándékozva meg minket. A kellemes napért köszönet illeti többek között Ijjas Gizella művelődés-felelőst.
Ahhoz, hogy vasárnapról is beszélhessünk, kellett Masinkáné Baranyai Mariann képviselőasszony elszántsága és vállalkozó-kedve, aki a megvalósításban jelentős szerepet játszva összefogta a motoros-találkozóval, koncertekkel, futballtornával, Buzánszky Jenő látogatásával megtűzdelt napot. Komoly segítséget nyújtott mindebben a Jobbik helyi szervezete is. Köszönet érte!
 
2. Az igazi erősség
 
A mostani Mezőfalvi Vigasságok eseménysorozata is rávilágított arra, hogy ennek a rendezvénynek a legnagyobb ereje abban rejlik, hogy rendre sokan jövünk össze és - órához általában nem annyira kötve - olyan emberekkel tudunk nyugodtan beszélgetni, akikkel nagyon régen nem. És mivel sokunkban erre, vagyis a kommunikációra és a kapcsolatok ápolására óriási igény mutatkozik, ez nagyon vonzó érv a Vigasságokon való megjelenés mellett.
 
 
3. Kisújfalusiak
 
Nagy örömünkre friss testvértelepülésünk máris viszonozta elmúlt heti látogatásunkat. A rendkívül közvetlen küldöttség is összességében jól érezhette magát. Az ugyan furcsán jött ki, hogy a megérkezésüknél nem volt szükség a helyi képviselőkre; illetve, hogy  a Rajcsányi házaspárnak kellett a Tájházba  kísérni vendégeinket, de ezeket a vadhajtásokat leszámítva megfelelőnek tűnt a fogadás. Bár az még alighanem belefért volna a programba, hogy a jelenlévő kisújfalusi képviselőket, és nem csak a polgármestert, bemutassák valamennyi civil sátorban… Szép gesztus volt viszont újra, ezúttal Mezőfalván aláírni az együttműködő megállapodást. Itt már végre (a színpadon legalábbis) szükség volt ránk, képviselőkre is… Villámgyorsan, egy hét alatt, elkészültek „mezőfalvás” egyénpólóink, ami nem várt, és közel sem megszokott reagálásról, valamint megvalósításról tett tanúbizonyságot. Ebből is kiderül, hogyha közös (volna) a szemlélet és az akarat, „csodákat” lehet(ne) tenni! Sajnos nálunk mostanában meglehetősen ritka az ilyen kedvező csillagállás…
 
4. Újdonságok
 
Üde színfoltot jelentett, hogy egészségügyi dolgozóink, külön sátorban, lehetővé tették a vérnyomásmérést és vércukorszint-mérést az érdeklődők számára. Újdonságot hozott a Makk Marcsi Családi Napközi megjelenése is; az ő standjuknál a legkisebbek és a kicsivel nagyobbak is találhattak maguknak kellemes szórakozást. Első alkalommal jelentkezett az iskolai Szülői Munkaközösség is önálló „bázissal”, rendkívüli vendégszeretetről téve tanúbizonyságot. Végül, de nem utolsó sorban említést kell tenni a D-05 Mezőfalva és Környéke Postagalamb Sportegyesületről is, akik az ismeretlenségből kilépve megmutatták magukat egy önálló sátor állításával. Azt hiszem, ez a részükről remek döntés volt! Természetesen honlapunk velük külön is foglalkozik hamarosan.
 
Arra is fény derült a nap folyamán, hogy Galambos "Lagzi" Lajos egykori óvónője nem más, mint a mezőfalvi illetőségű Kósa Fehér Józsefné, Erzsike volt Soroksáron. Ebből is látható, hogy milyen kicsi a világ!
 
 
Akik ismernek, azok tudják, hogy bár „sokaknak” nem tetszik, a negatívumokról sem vagyok hajlandó hallgatni. Két ilyen tényre világítanék most rá.
 
5. Az árak
 
A Vigasságok szombati napján a kilátogatók bizony elcsodálkoztak a vendéglátó-ipari egység árain. Mintha a Balatonon lettünk volna… Amikor egy félliteres üdítő például 350 Ft-ba került, gondolkodóba esett az ember. Többen ezt követően cselekedtek is, és mikor megszomjaztak, egyszerűen ellátogattak valamelyik környékbeli „italmérőbe”. A megbízott vállalkozó kizárólagosságot kapott, tehát más nem árulhatott a rendezvényen ételt-italt. Ezért a gesztusért cserébe talán az árak elszabadulása ellen lehetett volna a megbízónak, legalábbis nagyságrendi tárgyalásokba bocsátkozni…
Futótűzként terjedt, és jó nagy felháborodást is keltett, hogy Király L. Norbert fellépési gázsija, a 25-30 percért, alulról nyaldossa a félmillió forintot. Ezt a pletykát ahol tudtam, cáfoltam és megteszem ezúton is, miután a képviselőtestület áfástól és útiköltségestől 257.500 Ft-ról kapott tájékoztatást. Ha már itt tartunk, Lagzi Lajcsiék, akik ugye a megállapodott két teljes óra helyett hármat játszottak, 872.500 Ft-ba kerültek.
Ez utóbbi eset is világosan rámutat arra, hogy aktuális és tényszerű központi tájékoztatás mellett ezek a hangulatot korbácsoló, kellemetlen végkicsengésű szóbeszédek elkerülhetőek lennének. Ez jelenleg egyértelműen hiánycikk Mezőfalván.
 
6. A sátorállítás dilemmája
 
Ez egy komoly probléma, amit nem lehet a szőnyeg alá söpörni. Ennek végeredményeként már eleve egyfajta negatív érzéstartományból indul több civil szervezet tagsága is a Vigasságok elején… Pedig ez könnyen elkerülhető lehetne!
Arról van szó, hogy az ígéret szerint adott időpontban minden sátrat állító civil szervezet vagy szerveződés a helyszínen maga választhatta volna ki a neki megfelelő területet. A gyakorlatban azonban ez úgy nézett ki, hogy a megbeszélt időpont után jócskán „egy küldönc” által hozott értesítő erről már rendelkezett is az iskolaudvaron; ez kihirdettetett, és ettől eltérni a jelenlévőknek már nem lehetett! Pedig kérdem én, miért nem lehet, ha kell, akár egy délelőttöt rászánni arra, hogy mindenki elmondhassa óhaját, és esetlegesen legyen esélye a másikkal tárgyalni azonos elképzelések esetén? Megérné a fáradságot, már csak azért is, mert ilyenkor érezhetnék a civilek, hogy nem csupán akkor van rájuk szükség, ha valamit tenniük kell…
 
7. Zárszó
 
Úgy érzem, hogy idén a Mezőfalvi Vigasságokon összességében a Nagyérdemű jól szórakozott és kellemes időtöltést nyújtó rendez-vényeken vehetett részt. A programok jól sikerültek, köszönet mindenkinek, aki részt vett a szervezésben! 
Nekem ezúttal, hosszú évek után először, nem jutott feladat a Vigasságokon. Valószínűleg jelentkeznem kellett volna, hogy létezem… Az egyéni mellőzöttség azonban itt most sokadlagos tény. A legfontosabb cél megvalósult, és ez a leglényegesebb!
 
 
 
Bán Balázs
 képviselő    

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.