Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A harmadik is remek volt!

2011.10.10

 

Nagy sikerrel!

 

Immáron harmadik éve rendezik meg templomunkban a községalapító Dréta Antalról elnevezett kórustalálkozót. Ez igazából nem verseny - húzta alá köszöntőjében a főszervező, Nyulasiné Lakos Angéla, aki nem mellékesen a Mezőfalvi Nőikar vezetője. Nem is lehet az, hiszen megkötés nélkül vegyeskarok és női karok egyaránt felléphetnek a csodálatos akusztikájú épületünkben. Egyetlenegy kitétel van csupán: a programban egyházzenei művek szerepeljenek elsősorban. Akinek pedig ezt - a zsűri és a karvezetők szerint - a legjobban sikerül kiviteleznie, az viheti el évről évre a vándordíjat.

Az esemény fővédnöke Dékány Árpád Sixtus, zirci főapát és Márok Csaba, polgármester volt. A főapát sajnos elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni, míg a polgármester papírról felolvasott megnyitójában Dréta Antalt méltatta. Az érdeklődőket, és magát a találkozót, pár mondattal Kristofory Valter mezőfalvi plébános is köszöntötte.

A zsűriben elnökként Pocsai Mária, a dunaújvárosi Széchenyi Gimnázium énektanára, az ottani nőikar megalapítója tevékenykedett; míg a két zsűritag az egykori mezőfalvi énektanár, nőikarunk elindítója, Nemesné Tichy Rita; és Bán Balázs, képviselő volt.

(A margó mentén itt engedjenek meg egy személyes gondolatsort. Nagyon hálás vagyok Nyulasiné Lakos Angélának azért, hogy évről-évre megszervezi ezt a pazar eseményt; és azért, mert továbbra is töretlenül számít rám és bízik bennem. Annak ellenére, hogy egy évvel ezelőtt önkényesen, koholt indokok alapján megszüntették a Kulturális Bizottságot, melynek elnökeként vettem részt az előző zsűrik munkájában. Nincs bizottság, nincs elnökség, ő mégis számolt velem. Köszönöm!)

A műsort a Mezőfalvi Nőikar nyitotta, a már megszokott megbízható és magas színvonalon. A mieinktől, megítélésem szerint, különösen Arcadelt: Ave Maria című műve szólt elsőrangúan.

A Zirci Városi Vegyes Kórus folytatta a programot. Az ő premierjükből - először léptek fel nálunk - mindenképpen kiemelném Charpentier: Te Deum című alkotásának remekbe-szabott megvalósítását.

Harmadikként a Dunaújvárosi Főiskola Nőikara került sorra. Kezdetben nem értettük, hogy „hol vannak”, hiszen nem a megszokott helyen, az oltár előtt sorakoztak fel, hanem a tagok a terem két oldalán és közepén, egymástól egyenlő távolságra álltak. Aztán elkezdték énekelni a kánont… Az maga volt a csoda! Egyrészt a formabontás, a különlegesség miatt, melyet ezen új előadásmód kölcsönzött; másrészt a hangzás miatt, mely így - hogy több oldalról is szólt a profi torkok által képzett ének - lényegében kifogástalan sztereo minőséget valósított meg. Ez a szenzációsan megkomponált belépő méltán aratott óriási ovációt! Csakúgy, mint például Tillai Aurél: Dies irae című művének oltár előtti prezentálása is.

Nagy taps köszöntötte a dunaújvárosi Viadana Kamarakórust, teljes joggal, hiszen ők érdemelték ki tavaly a vándordíjat. Elképesztően nehéz repertoárral örvendeztették meg újra a nagyérdeműt, szerintem különösen Weöres Sándor-Tóth Péter: Valse triste című műve hatott lebilincselően.

A sort a székesfehérvári Alba Régia Vegyeskar zárta. Rendkívül kidolgozott, professzionális előadásnak lehettük fül-, és szemtanúi. Megítélésem szerint külön említést érdemel Péter József: Dextera domini című alkotásának bemutatása.

Konstatálhattuk a tényt a zsűriben is: meglehetősen magas színvonalú kórustalálkozót hallgathattak végig azok, akik megtisztelték jelenlétükkel az eseményt. Amíg a zsűri, a kórusvezetők véleményét is kikérve, meghozta döntését, iskolánk diákjai hangszeres játékkal szórakoztatták a nézőket.

Nem könnyen, de végül mégis egyértelműen idén a Dunaújvárosi Főiskola Nőikara érdemelte ki leginkább a vándordíjat. Karnagyuk, Könyves Ágnes - már a banketten - kérdésemre elmondta, hogy ők nagyon szeretik a formabontást és azt, ha maradéktalanul kihasználhatják a rendelkezésre álló teret. Általában fellépéseik mindegyikén kitalálnak valamit, amivel egyediséget, különlegességet tudnak vinni a műsorukba. Ez történt most Mezőfalván is. Szívesen jönnek mindig községünkbe - folytatta a csinos karvezető - és nagyon büszkék arra, hogy egy évig biztosan ők birtokolhatják a Dréta Antal Kórustalálkozó vándordíját, ez komoly elismerése munkájuknak.

Csak mellékesen: a karvezetők és a zsűritagok emléklapot és virágot kaptak köszönetképpen. A gesztus nagyon szép és szívmelengető volt, ám talán a férfiak számára csokor helyett mást is ki lehetett volna találni egy kis fantáziával...

Zárásként a már megszokott „összéneknek” lehettünk tanúi, azaz valamennyi kórus egyszerre nyilvánult meg egy közös dal előadásának erejéig, a hallgatóságban ezzel fergeteges hatást keltve.

Remekült sikerült újfent a mezőfalvi Kórustalálkozó, és joggal reméljük azt, hogy ez a fantasztikus rendezvény töretlenül, minden évben megörvendeztet majd bennünket.

 

Bán Balázs, képviselő

 

A link, képekkel:  http://www.mezohir.info/index.php?option=com_content&task=view&id=918&Itemid=1

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.