Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A klub rövid bemutatkozása

2011.01.07

 

A Mozgáskorlátozottak és Fogyatékkal Élők Klubjának vezetője, Kissné Horváth Katalin.

 

- Először is fontosnak tartom elmondani a klub alapításának céljait. Feladatunk elsősorban elősegíteni a mozgáskorlátozottak és fogyatékkal élők érdekvédelmét, megismertetni jogaikat, a különböző törvények által biztosított lehetőségeiket, továbbá a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése is alapvető célkitűzésünk. A klub 2009. december 3-án a Mozgássérültek Világnapján alakult meg, Szabóné Dr. Illyés Margit javaslatára. Az általa vezetett mozgássérültek csoportjának viszont olyan emberek nem lehetnek tagjai, akik más betegség miatt kerültek a rokkantnyugdíjasok közé. Többen jelezték közülük, hogy ők is szeretnének közénk járni, így jött a klubalapítás javaslata. Jelenleg tagságunk 17 főt számlál, de reméljük, hogy ez a szám növekedni fog, mert ilyen helyzetben sokkal többen vagyunk a faluban. Várjuk szeretettel a jelentkezőket!

 

- Kik is a mozgássérültek?  A mozgássérültek segédeszközökkel vagy anélkül élők, akik gátoltak mozgásukban (például gerinc, csípő vagy más, mozgásban akadályozó problémákkal küzdők). Önálló életre részben képesek, segítségre szorulnak viszont bizonyos tevékenységekben. Van Mezőfalván ilyen csoport, melynek vezetője Szabóné Dr. Illyés Margit. A fogyatékkal élők viszont képesek önálló életvitelre (például cukorbeteg-ségben, daganatos, illetve szív és érrendszeri betegségben szenvedők). Gyakran előfordulnak átfedések, így lényegében a Mozgáskorlátozottak és Fogyatékkal Élők Klubjában is megtalálhatóak a doktornő által vezetett szerveződés tagjai.

 

- Mezőfalván élő, halmozottan fogyatékos emberek önszer-veződéssel alapították meg ezt a klubot. Tavaly nem volt rendszeres összejövetelünk, ám 2011-től lesz. Ennek oka az is, hogy 2010-ben a két választás miatt kényesen ügyeltem arra, hogy politikai szerepvállalásomat még véletlenül se mossák egybe a klubvezetéssel.

 

- Tevékenységünk nem túl látványos, viszont úgy gondolom, hasznos és elengedhetetlen. Az érdekvédelemre nagy hangsúlyt fektetünk: a tagok részére a törvények által biztosított lehetőségek feltárása és megismertetése (például parkolás, gépjármű használat, támogatások) nagyon fontos feladatunk. Rendkívül fontosnak érezzük a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítését és megteremtését is. A segítségnyújtás, a bonyolult nyomtatványok és űrlapok kitöltése, a kedvezmények kiaknázása (áram, gáz, részletfizetések), az adóbevallás elkészítése, az információk átadása, a jogokról való tájékoztatás mind, mind fontos tényezők. Beszélnünk kell a depresszió megelőzéséről, főként egyedülállók esetén a téli időszakban, a karácsony közeledtével. Ezt együttléttel, a klubforma kialakításával, beszélgetésekkel lehet részben vagy talán egészében is közömbösíteni. Alapvető feladatnak gondoljuk a kirándulások szervezését, de a természetes gyógymódok és a segédeszközök bemutatását is. Nem beszélve tagjaink állapotának karbantartásáról, egészségi állapotuk ellenőrzéséről. El kell mondanom, hogy a legrosszabb helyzetben ezek az emberek vannak, ugyanis többségük sajnos fiatalon lett rokkant vagy beteg, esetleg így is született már. A kevés munkában eltöltött idő miatt itt vannak a legalacsonyabb nyugdíjak.

 

- A Polgármesteri Hivatal abszolút partner; segítenek minket az ott-dolgozók, jó a kapcsolatunk. A község „Civil Ház” pályázata segítségünkkel készült el és nyert; várhatóan helyet is kapunk majd benne. Az önkormányzat egyébként eddig is támogatott minket helyiséggel (régi tanácsháza, könyvtár, Művelődési Ház). Szerencsére kijelenthető, hogy a faluban az akadálymentesítés jórészt megoldódott már.

 

- Ha lesz önálló helyiségünk, akkor tudunk már tagjainknak programokat-, sőt munkát is szervezni (például kézimunkát). Pályázatokon szeretnénk részt venni, ehhez azonban bejegyzett szervezetté kell alakulnunk. Jelenleg nullszaldósan tevékenykedünk, ám a pénz itt is meghatározó elem…

 

- Sajnos halljuk: országosan elmondható, hogy nem mindenki mozgáskorlátozott vagy fogyatékkal élő, aki annak vallja magát. Sok a visszaélés ezen a területen; tudomásom szerint községünkben visszaélések  nincsenek.

 

- Az egészséges emberek hálát adhatnak sorsuknak, hogy nem ide tartoznak; érdekes, hogy ezt a többség egyáltalán nem értékeli. Amíg meg nem történik a baj… Hiszen bárki, bármikor közénk kerülhet, ezt sohasem szabad elfelejteni. A mozgáskorlátozottak és a fogyatékkal élők világában boldognak lenni - nos,  az igazán csodálatos dolog ez; hogy ezek az emberek betegen, a mindennapi problémák ellenére is tudnak örülni az életnek és mások örömének is. Az Ő illetve a Mi életünkben ezeknek a harmóniáknak a megteremtése az igazi kihívás! Az egészséges emberektől ugyanakkor továbbra is kérünk több toleranciát és közeledést...

 

- Végezetül elmondanám, hogy komoly terveink vannak 2011-re:

egyesületté-válás fontos a pályázatok miatt;

ennek megfelelően vezetőségválasztás;

alapszabály összeállítása;

a klub éves tervének összeállítása, havi egyszeri rendszeres összejövetel kialakítása;

tagdíj bevezetése;

belső ünnepek, megemlékezések, név-, és születésnapok megtartása;

jó kapcsolattartás a helyi szervezetekkel, orvosokkal;

vendégelőadók meghívása (például orvos, gyógyszerész, rendőr, szociális szakember, természetgyógyász vagy éppen a falualapításban jártas kutató);

nyitás a külvilág felé, pártoló tagok bekapcsolása a tevékenységünkbe, községi programokon való rendszeres részvétel;

patronálok, jó szándékú vállalkozók megkeresése (apróbb támogatásoknak is nagyon örülünk, mint  például textíliák biztosítása a kézimunka  tevékenységekhez);

kirándulások szervezése, ezek keretében megismertetni Fejér-megyét, a Velencei-tó környékét és a Balatont;

és végül, de nem utolsó sorban könnyebb kézi-, valamint otthoni munkák felkutatása, kézimunkák betanítása.

A fenti terveinkhez szeretnénk mindenkitől, aki szeretne és tudna segíteni, a klubnak támogatást kérni.

 

Bán Balázs / Kissné Horváth Katalin

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Vörösmarty út

(Bán Balázs, 2012.03.07 08:54)

Kedves Irén!
Valóban nagy a rohanás. Azt, hogy mit bírunk és mit nem, az adott helyzet dönti el. Szép szavakban, szólamokban, ígéretekben valóban nincs hiány; de te is tudod: ilyen világban élünk... Ám azért úgy gondolom, itt-ott tettekkel is találkozunk.
Például a Mozgáskorlátozottak Klubja esetében. Nem szeretném védeni Katit, nem is szorul erre rá, de úgy gondolom, azt kijelenteni, hogy nem "szívvel-lélekkel" csinálja ezt; illetve, hogy az "édesapja szégyellné magát, ha ilyet látna" több, mint meggondolatlan kijelentés. Nélküle ez az egész szerveződés szertefoszlana, semmivé válna, nem is létezne! Tengernyi dolga és problémája mellett erre még időt és energiát szentel - mindez szerintem igencsak dicsérendő tett!
A magam részéről mindehhez ennyit fűznék hozzá. És úgy gondolom, ezt a témát ezen a honlapon lezártnak is tekinthetjük.
Üdvözlettel:
Bán Balázs

Rózsa u.9

(Nagy Irén, 2012.03.06 14:52)

Igen , Kedves Balázs! nagyon rohanó az életetek. Tudom, látom, érzem. Közhelyek, közmondások jutnak eszembe:
Sokat akar a szarka, de nem bírja a farka/ez Katinak is szól/
Szép szavak, szólamok,ÁLMOK, jól mutatnak-De tettekről ismerszik meg az igazi ember.
Ígéretekben nincs hiány?!
Ebből a klubból már rég lehetett volna "NAGY ÜGY", csak szívvel-lélekkel és megfelelő emberekkel kellene csinálni.
El kéne döntenetek: kirakatot, papíreredményt akartok/észreveszitek az építő kritikát, nemcsak csináljátok.
Katikám!,mint a helyi Fidesz oszlopos tagja. A parlamentben akarod a helyi klubbot csinálni? Nagyon nagy és elfoglalt ember lettél ahhoz, hogy egy "lázárféle semmitérő" emberrel érdemben szóba állj? Édesapád szégyellné magát,ha ilyennek látna. Édesanyádra úgy emlékszem, mint egy kedves segítőkész egyszerű asszony. Nézdd meg a bejegyzésem dátumát. Azóta kerestelek tfonon, személyesen.
Neked is kellene tudni, a halmozottan fogyatékos emberek érzékenyebbek és megérzik a negatív hozzáállást, kisugárzást
Nekem nincs fél óránként 90Ft-om a könyvtárban internetre, még számítógépre sem telik.
Remélem kapok választ végre.Megsértődni is lehet.
Itt a tfonszámom és címem: 06 70 661 4604 Rózsa u 9
Üdv: Nagy Irén

Mezőfalva

(Nagy Irén, 2011.06.23 12:03)

Felajánlom a segítségem. Válaszod várom:sziren113@freemail.hu-n.Irén

Re: Mezőfalva

(Nagy Irén, 2011.06.23 12:07)

Bocsi, elfelejtettem, hogy már írtam. Köszi a válaszod Balázs.Pl. a szerkesztésben is tudnék segíteni.Kicsit értek hozzá, "van róla papírom"
Irén

Mezőfalva, Vörösmarty u. 34.

(Bán Balázs, 2010.11.08 11:58)

Kedves Irén! Az, hogy ez a rovat szerkesztés alatt áll, nem azt jelenti, hogy a klub nem működik! Egész egyszerűen ebben a rohanó életben még nem tudtunk a vezetővel olyan időpontot találni, ami mindkettőnknek jó volna. Mindazonáltal segítségének felajánlását üdvözlöm és köszönöm! Tisztelettel: Bán Balázs

Rózsa u.9

(Nagy Irén, 2010.11.04 14:35)

Olvastam az újságban is a megalakulásotokat.Most jutottam hozzá, hogy az oldalatokat is megnézzem. Szomorúan kátom, amit látok .
Szívesen segítenék.
60 évem és gyerekkoromtól elkísérő nagyothallásom minden tapasztalatával.
Ha még éltek, írhattok: sziren113@freemail.hu és skorpinyo113@gmail.com címre és fevehetjük a kapcsolatot
Irén