Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kisújfalusi látogatás, 2012

2012.06.17

 

Előszó

Elöljáróban essünk túl a nehezén, a jobbító szándékú kritikán. Egyetlen olyan momentum akadt e kirándulás kapcsán, ami kissé érthetetlen volt: a www.mezofalva.eoldal.hu-n általam beharangozott reggeli indulás helyett délelőtt 11-kor gördült ki községünk küldöttségének nagy-, és kisbusza a Kiss Kálmán Művelődési Ház parkolójából… A legnagyobb melegben. Mindez érthető feszültséget okozott a fellépő néptáncosaink körében (aggodalmuk végül alaptalan volt, mert a tervezettnél jóval később kerültek színpadra), de furcsa tett volt azért is, mert már 9 órától indult a kisújfalusi programsor. Igaz, „csak” horgászversennyel és mezőfalviakat is felvonultató futballtornával (a Simon József által dirigált együttesünk harmadik helyen zárt az ötcsapatos tornán)...  Nem is beszélve arról, hogy vendéglátóink sem igazán értették a dolgot...

 

Akik azonban újfent kitettek magukért. Kései érkezésünk ellenére meleg étellel és hideg itallal vártak bennünket, étkezési jegyet osztottak, és úgy fogadtak minket, mintha már „ezer éve” ismernénk egymást. Ebben a mai, eldurvult világban ez több, mint jóleső érzés volt! A vendégszerető gesztusokra pedig újra rácsodálkozhattunk: a kulturális műsor alatt például fiatalok kosarakból és fonott tálcákról folyamatosan kínálták a nagyérdeműt kaláccsal, kakaós-, illetve fahéjas csigával, valamint túros harapnivalóval.

kisujfalu.jpg

 

A faluban járva

A faluban járva újra meg lehetett tapasztalni a rendezettséget és a tisztaságot. Azt, hogy környezetükre mennyire igényesek az ottaniak. Igaz volt mindez például a falunap illemhelyiségeire is: papír, szappan, törlőkendő egyaránt megtalálható volt a wc-k európai viszonyai között. A községben egyértelműen teret hódított a parabolaantennás tévézés: javarészt a Magio Televizia szlovák szolgáltató van jelen, de a házfalakon a Digi Tv-től is fellelhető volt jó néhány darab „tányér”. A templomba betekintve érdekes elrendezésre bukkanhat a látogató: a pap munkaterületét három oldalról is közrefogják a hívők széksorai, így aztán több „kameraállás” is rendelkezésre áll egy-egy misén. A szószék látható a negyedik oldalon.

b_enekkar.jpg

A temető lényegében a falun kívül, domboldalra létesült; ott is dolgos kezek tartják rendben és rendezetten a helyet. Bár Kisújfalu masszívan ezer lélekszám alatti település, ha megrendeznék az egy négyzetméterre eső rendkívül csinos hölgyek versenyét, nos akkor vendéglátóink garantáltan az élmezőnyben végeznének...! A helyi színpad, az Amfiteátrum, egy domboldalon lett nagyon ötletesen kialakítva.

fu_9.jpg

A nézőteret is a lejtőre létesítették, a széksorok alatt építették meg a színpadot, mely előtt vízszintes teret alakítottak ki, ahol például táncolni is lehet.

 

A falunapi program

A „beesésünk” és megebédelésünk után rögvest kezdődött a színvonalas kulturális műsor. Márok Csaba polgármester szép ajándékkal kedveskedett a helyi vezetőnek. A gesztushoz csatlakozott a másik magyar testvér-település, Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás is.

 

Néhány eseményt a programból - a teljesség igénye nélkül - emeljünk ki. A helyi óvodások és iskolások rendkívül aranyos és szép műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek. Három éve alakult meg Kisújfalun a fiatalokból álló Csemadok néptánccsoport hat lánnyal, kikhez később négy fiú is társult. Laikus szemmel nézve is szépen haladnak a megkezdett úton. Egy fantasztikusan jó mozgású, nagyon tehetséges helybéli leányzó is felhívta magára a figyelmet, aki a Südi Iringó Táncstúdió növendéke, és társaival szenzációs moderntánc-bemutatót tartott. Élmény volt őket szemlélni! Mezőfalván régi „vágy” egy amatőr színtársulat létrehozása: többször volt ilyen irányú kezdeményezés, ám ezek mind valamiért megfeneklettek. Kisújfalun más a helyzet. A Napsugár színjátszócsoport remek karaktereket vonultatott fel; abszolút élvezhető, összeszokott, humoros és kellemes szórakozást nyújtó, mintegy húszperces színdarabbal élményt nyújtottak a közönségnek. Érdekesség, hogy képviselők is megtalálhatóak a színjátszók között; ha nálunk is ezt egyszer el lehetne érni, de jó lenne… Biztosan a mezőfalviak számára is érdekes produktumok jöhetnének létre.

2011-03-16_13-16-17_1.jpg

 A kisújfalusi képviselőtestület

Néptáncosaink ismét kitettek magukért! Szenzációs programbetéttel kedveskedtek a nézőknek. Az elmaradhatatlan „Tej, túró, tejfel” mellett az üveges tánc igencsak elvarázsolta a publikumot. Lányaink fejükön félig töltött üveget egyensúlyozva táncoltak - nem is akárhogyan - hosszú perceken át. „Hogyhogy nem esik le a fejükről az üveg?” - kérdezték többen is. Szárszó Lajos, táncosaink vezetője késöbb szerényen erre csak annyit jegyzett meg: - Gyakorlás kérdése az egész… A kisújfalusi Amfiteátrumnak az akusztikája is nagyszerű, ebben a mezőfalvi táncosoknak szánt viharos vastaps libabőrös állapotot eredményezett… Vacsora után disco várta a táncolni vágyókat. Jó volt hallani, hogy a retro, a 70-es, 80-as, 90-es évek magyar slágerei itt is reneszánszukat élik. Nem is beszélve a mulatós zenéről! A fiatalok betéve tudják a dalszövegeket, és óriásit tombolnak egy-egy slágerre. Mi sem maradhattunk ki ebből! A kékszínű egyenpólóban virító mezőfalvi különítmény jó néhány tagja - e sorok íróját is beleértve - nem tudott ellenállni a buli hívogató hangjainak… Polgármesterünkre várt az a cseppet sem hálás feladat, hogy 22 óra körül összeterelje a mulatozásba feledkezett társaságot, hisz egyszer el kellett indulnunk hazafelé.

 

(Az egyenpólóról négy rövidebb mondat: tavaly nem volt ilyenünk, idén már felhúzhattuk ezt. Igaz ugyan, hogy a testület zöld színűt választott, melyből aztán "szónélküli" kék lett. De most legalább megvalósult valami egy képviselőknek tett ígéretből...  Ezt is értékelni kell!)

   

A bankett

Még a buli előtt a jelenlévő önkormányzatok képviselői a kisújfalusi kultúrházba voltak hivatalosak egy bankettre. Itt megtudtuk, hogy tizenötéves múltra tekint vissza a helyiek testvérkapcsolata Budaörssel. Kis Róbert, Kisújfalu polgármestere megemlítette, hogy Mezőfalva akkori vezetésének is - tehát a kilencvenes évek vége felé - felajánlották a lehetőséget, ám Csuti Eleméren kívül sajnos nem sokan láttak ebben fantáziát… (Budaörsre és Mezőfalvára telepítettek ki sok helybélit, innen a történelmi kapocs). Azt már csak én teszem hozzá: bizony 2011-ig kellett várni az újabb lehetőségre. Mindenképpen megállapítható: a jelenlegi legfelsőbb vezetőink egyértelmű erénye az e téren történő aktivitásuk. Kiderült az is, hogy Európai Uniós pályázaton vesz részt közösen Kisújfalu és Budaörs, melynek eredményhirdetése decemberre várható.

 

Ami minket leginkább érint: hivatalos megerősítést kaptunk arról, hogy két hét múlva, a Mezőfalvi Vigasságokon számíthatunk vendéglátóink látogatására. Mi több, a polgármester technikai eszközökkel (laptop, szkenner) érkezik majd, és szeretné fellelni a nálunk található korabeli, kitelepítés időszakából származó fényképeket, dokumentumokat. Ha ebben tudnának a mezőfalvi lakosok segíteni, azt nagyon megköszönnénk!

 

Megjelentek a „vacsorán” a szomszédos Kürt, Fűr és Köbölkút polgármesterei is; ezeken a helyeken is vannak számunkra hasonló, történelmi kapcsolódási pontok. Márok Csaba e három települést is felkérte arra, delegáljanak képviseletet az idei Mezőfalvi Vigasságokra, mert - nagyon támogatható módon - szívesen szélesítenénk kapcsolatainkat. Sőt, ha már lúd, legyen kövér: Budaörs vezetését is megszólította… Ugyan várhatóan két hét múlva velük még nem találkozhatunk, ám a jövő évben előfordulhatnak majd ők is Mezőfalván.

 

A www.mezofalva.eoldal.hu honlapon gyakorta éri legfelsőbb vezetésünket, a polgármestert és a jegyzőt, jobbító szándékú kritikai észrevétel. Sokszor a rugalmasság és nyitottság hiánya reklamálható. Ám ez esetben éppen ellenkező a helyzet: nagyon rugalmasan és nyitottan állt a lehetőségekhez Márok Csaba, ami záloga lehet egy széleskörű és hosszú távú, több települést is magába foglaló, rendkívül pozitív együttműködésnek.

   

Zárszó

Végül 22 óra 20 perckor sikerült útra kelnünk, így - egy székesfehérvári busztankolási kitérővel - éjjel egyre haza is érkeztünk. Nagyon jó érzésekkel, remek hangulatban, feltöltődve és reménykedve.

 

Ezt a kisújfalusi kapcsolatot bizony óvnunk és ápolnunk kell, mert az ottani emberek szeretete és barátságos mentalitása - önző dolog, tudom - de számunkra nagyon fontos és nagyon kell, mert ma Magyarországon sajnos nem ez a jellemző.

 

Köszönjük Kisújfalu!!!

 

Bán Balázs, képviselő  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.